De overgang: lezen, luisteren en kijken

Meer aandacht voor de overgang en erover praten om de cyclus te doorbreken: dat kan natuurlijk ook via media en literatuur. We verzamelden tips – we kregen er ook een flink aantal van jullie doorgestuurd – over wat te lezen, luisteren of kijken. Daarom hieronder een rijtje met boeken, podcasts en documentaires over de overgang.

Boeken en artikelen

De boeken hieronder behandelen ieder op hun eigen wijze de overgang:

OMG: Oud met Glimlach
In ‘OMG: Oud met Glimlach’ schrijven Esther Kollmann en Annette Wichmann over ‘alles wat je (niet) wilt weten over ouder worden’. In dit handboek voor vrouwen van 40 tot 65 jaar, belichten ze de positieve kanten van ouder worden en geven tips om de mogelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Ze behandelen het lichaam van top tot teen en eindigen met tips over beweging, voeding, slapen en ontspanning. In deze video geven de schrijvers alvast een voorproefje.

De overgang: het no-nonsense handboek
Schrijver José Rozenbroek en verpleegkundig overgangsconsulent Jos Teunis schreven samen ‘De overgang: het no-nonsense handboek’. In dit boek beschrijven zij de verschillende levensfasen waarin hormonale veranderingen een rol kunnen spelen, welke fysieke en mentale klachten bij de overgang kunnen komen kijken en welke mogelijke behandelingen of hulp bestaan. Benieuwd? Klik hier voor het boek.

Silenced Womb
Verdrietig kijkende vrouwen – met een hand onder hun kin of tegen hun voorhoofd -, vrouwen met waaiers of tekeningen van verschrompelde eierstokken: het zijn veelgebruikte afbeeldingen wanneer er wordt gesproken over de overgang. Een beperkt, eentonig beeld, dat een grote invloed heeft op hoe we naar deze levensfase kijken. Hoog tijd dus voor verandering, betoogt schrijver, fotograaf en kunstenaar Petra Kroon in haar boek ‘Silenced Womb’. Dit boek is een publicatie van haar masterthesis, waarin ze onderzoekt hoe de medische wereld, de maatschappij en de media samen zorgen voor het taboe rondom menopauze en wat het effect daarvan is op de beeldvorming rondom vrouwen in de overgang. Meer informatie over haar boek, vind je hier.

De Tweede Lente
Als Jacqueline van den Heuvel (56) op haar 51e last krijgt van gezondheidsklachten, duurt het nog twee jaar voordat ze weet dat ze in de overgang zit. Sindsdien is het voor haar een zoektocht naar hulpmiddelen die haar zo goed mogelijk door deze levensfase begeleiden. Om te onderzoeken hoe anderen met de overgang omgaan, maakte ze het boek ‘Tweede Lente’. Hierin zijn 37 vrouwen geportretteerd, die hun persoonlijke en vaak indringende ervaringen met de overgang delen. Benieuwd naar hun verhalen? Klik hier voor meer informatie over het boek.

Oomen stroom over
Schrijver Francine Oomen documenteert in ‘Oomen stroomt over’ haar persoonlijke ervaringen met de overgang. En stelt ze een maatschappelijke kwestie aan de kaak. Ze biedt informatie over de fysieke kanten van de overgang en deelt tips over hoe mensen zo goed mogelijk de levensfase doorkomen. Meer informatie over het boek vind je hier.

Pleister op mijn kont
Blogger Carine Vaessen schrijft over ouder worden in de provincie versus in de randstad. “In een huis vol puberhormonen probeer ik mijn eigen overgangs-issues het hoofd te bieden. Opvliegers en een vergeetachtig hoofd zijn niet echt fijn, maar gelukkig bracht een hormoonpleister verlichting.” Klik hier voor het boek.

Podcasts

Opvliegers
Over de overgang bestaan veel misverstanden. Vrouwen die er niet over praten. Huisartsen en gynaecologen die klachten niet serieus nemen. In de podcast Opvliegers (van Omroep MAX en NPO Radio 1) volgt vijftigplusser Elles de Bruin de overgang in de hoop het taboe nu eindelijk te doorbreken. Of het nu gaat over een droge vagina, stemmingswisselingen, hormoontherapie, de werkvloer en de geestelijke gezondheid, in deze podcast komt het allemaal ter sprake. Beluister hieronder de trailer van de podcast:

 

DAMN HONEY, aflevering 103
In DAMN, HONEY de podcast praten Nydia en Marie-Lotte in de aflevering ‘De overgang, opvliegers en mommy juice’ met televisiepresentator en schrijver Milouska Meulens over de overgang. Want: ‘Een groot deel van de bevolking heeft er ooit mee te dealen en toch weten we er maar weinig van: de overgang. 20% van de overgangers vliegt er vrij moeiteloos doorheen, maar voor 80% is het meer een struggle. Je leven kan er zomaar van op z’n kop komen te staan’. Milouska zit inmiddels een aantal jaar in de overgang en deelt in deze aflevering haar ervaringen en beantwoordt vragen van luisteraars.

 

The Hotflash Inc podcast
Deze podcast (in het Engels) wordt geleid door Ann Marie McQueen, een journalist in de perimenopauze. In aflevering 39 schuift Rebecca Ann Simmons, een PHD-onderzoeker van de Universiteit van Leeds, aan, om te vertelle over haar onderzoek naar de verscheidene ervaringen met de overgang onder LHBTI+ mensen. Meer weten?

Documentaires en televisie

Uitgebloe(i)d? Breken met de taboe op de overgang
In deze documentaire van Ingeborg Beugel, vertelt de programmamaker hoe de overgang haar overviel. Ze was ‘geïrriteerd, in de war, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij. Veel te laat kwam Beugel er achter dat deze ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het haar nooit zou overkomen: de overgang’.

Bekijk de documentaire hier

 

Het verboden woord
In de Videoland-documentaire ‘Het verboden woord’, gemaakt door Nada van Nie, vertellen televisiepresentator Caroline Tensen, haar zoon, dochter, man en dierbare vrienden als Leco van Zadelhoff, openhartig over wat die overgang met Caroline deed. Ook andere vrouwen komen aan het woord over hun ervaringen. Door haar verhaal op deze manier te delen, hoopt Caroline anderen te kunnen helpen.

Klik hier om de documentaire te bekijken

Lees verder